ПриключенияПътеки и маршрутиОткриване на каяк сезона - Блог на Приключения и природа

март 29, 2022by Mihaela Kircheva2

Март месец е. Източни Родопи.

Половин България все още кара ски, но тук се готвим да влизаме с каяци във водата. Въздухът е пролет. Птиците са пролет. Идеалното време за разходка с каяк из язовира.

Гаражът с лодките е на самия бряг – удобно и лесно. За мартенския поход използваме лодки от типа сит-ин, в които се сяда вътре, за да ни е топло на краката. Въпреки че на 26 и 27 март 2022 г. така напичаше, че и с падълборд да бяхме, пак щеше да е готино.

В края на март нивото на водата в язовир Студен кладенец е добро – нито много ниско, нито да е критично високо. Бреговете все още не са обрасли с растителност и животните (елени и кошути) се виждат отдалеч, дори и ако са между дърветата.

Стана нещо като традиция да откриваме каяк сезона на Студен кладенец в последния уикенд на март.

В съботата избрахме да плаваме до два по-малко известни водопада в язовир Студен кладенец – на изток, в посока стената. Единият е по-малък – под Железни врата, а другият е Водопад „Трите пада“ под Големия сипей. И до двата се достига по вода. Минахме покрай стената на язовира и хапнахме на носа на Железни врата с гледка към Големия сипей и стената.

Това са все непознати за широката публика места и имена, но точно затова са вълнуващи за посещение – няма навалица и усещането е сякаш са запазени само за вас. Особено в края на март.

Във втория ден се отправихме към защитена местност Средна Арда и залива на Перперешка река.

Откриване каяк сезон

Заливът е между две защитени местности и е пълен с редки птици като черен щъркел, египетски лешояд и различни видове корморани и чапли. В скалите под Средна Арда наблюдавахме скални ниши – останки от тракийско светилище и от една епоха, в която хората са обожествявали скалата и са почитали слънцето като бог.

И така, сезонът на язовир Студен кладенец е открит.

Програмите са качени в сайта: https://travcobg.com/tours/kayak-studen-kladenets/

Следете и страницата ни във фейсбук за актуални събития: https://www.facebook.com/natureadventuresbg/

Видео от откриването виж тук: https://www.facebook.com/natureadventuresbg/videos/780318709608938

2 comments

Напиши отговор

Your email address will not be published. Маркираните със * полета са задължителни