ЕкипировкаКаяциПриключенияКак да се подготвим за преход с каяк - Блог на Приключения и природа

април 22, 2024by Mihaela Kircheva0

Преходът с каяк е незабравимо преживяване, но за да ни остане хубав спомен, е необходимо да се подготвим за него. Най-големият фактор във водата са слънцето и вятърът. Екипировката има за цел да ви предпази от техните неблагоприятни влияния и да направи плаването с каяк приятно.

Първо има значение дали сте се записали в преход за начинаещи в язовир Студен кладенец например, или в преход с каяк по река Марица. Спускането по река и плаването в язовир предполагат малко по-различна екипировка.

И второ има значение дали преходът е еднодневен или няколкодневен, и дали ще спите в къща за гости или ще бивакувате сред природата.

В тази статия описвам екипировката, която се отнася за еднодневен преход с туристически каяк в язовир, организиран от фирма. Тя се грижи за специализираната каяк екипировка, вие – за вашата лична екипировка, която разделям на задължителна и препоръчителна.

Задължителната екипировка за каякинг в язовир включва:

1. Шапка за слънце (или кърпа) – най-опасно е ранното пролетно слънце и слънцето в месеците юли и август. Шапката не е за пренебрегване – цял ден ще сте изложени на слънце и е задължително да си осигурите защита.

2. Обувки за вода или поне такива, които може без проблем да намокрите.

3. Горна дреха с дълъг ръкав. Дори в най-горещ летен ден, трябва да сте с дълъг ръкав – най-добре риза от лека материя, която да е проветрива, но да покрива ръцете и тялото ви.

4. Тънко яке против вятър (софтшел).

5. Храна за деня и вода – най-добре в метално шише, устойчиво на удар или в термос, който запазва водата студена. Може да изберете от бутилките на CampingRocks например. Ние сме фенове на този тип бутилка, която е метална (устойчива на удар), лека е и не се вмирисва след време, както се случва с повечето PVC бутилки.

6. Слънцезащитният крем е задължителен от юни до август, в останалите месеци е препоръчителен.

7. Банските са задължителни от юни до август, в останалите месеци са препоръчителни.

Как да се подготвим за преход с каяк

Препоръчителна екипировка:

1. Бързосъхнеща долна дреха – дали ще е клин или спортни гащи, важното е да съхнат бързо.

2. Малка раница (до 20 л), в която да сложите храната и бутилката с вода, подобна на тази: Джобна раница Sea to Summit Ultra-Sil Day Pack 20L – малка, компактна и лека.

3. Водонепромокаем калъф за телефон. Австралийската марка Sea to Summit осигурява висока защита против влага и предпазва телефона ви от намокряне. Това е от джаджите, които купувате веднъж, а ползвате с години.

4. Слънчеви очила с висока UV защита – гъвкавите рамки и отлични вентилационни свойства на очилата Scott , ви осигуряват максимален комфорт както в слънчево, така и в облачно време.

5. Спортна кърпа – Микрофибърните кърпи на Sea to Summit са леки, компактни и много подходящи за преход с каяк. Идеята е ако се намокрите, да има с какво да се подсушите. Ако пък сте с къси гащи и слънцето жули силно, да си покриете краката с кърпата.

6. В зависимост от климатичните условия – дъждобран и комплект сухи дрехи за преобличане, които слагате в непромокаема чанта, осигурена от организаторите. Ако е студено, ако има силен вятър и изобщо условия, в които може да се намокрите, е добре да имате сухи дрехи, с които да се преоблечете веднага, щом стъпите на сушата.

Как да се подготвим за преход с каяк

Напиши отговор

Your email address will not be published. Маркираните със * полета са задължителни