БългарияУстойчиво развитиеСедма акция за почистване брега на язовир Студен кладенец

април 15, 2024by Mihaela Kircheva0

Язовир Студен кладенец е защитена зона, влажна зона, част от мрежата "Натура 2000" и дом на стотици редки и защитени видове птици и земноводни.

Язовирите в България са създадени с икономически и стратегически цели, но поради изключително привлекателните възможности, създадени покрай водата и заобикалящата ги природа, те са и дестинация за практикуване на различни видове туризъм. Това води до два резултата – от една страна е удовлетворението, което изпитва всеки посетител на язовира. От друга страна обаче стоят тоновете боклук, генерирани частично от недобросъвестни посетители, но повече довлечени от течението на реката от всички селски дерета и рекички, в които местното население масово изхвърля всичко ненужно.

Да изчистим брега на язовир Студен кладенец

Организацията

Нашият екип организира цялата акция, включително осигури две моторни лодки и четири туристически каяка. Едната моторна лодка е на наш колега – Иван от Мъдрец. Той от две години живее в района и се включва активно във всички подобни инициативи. Втората лодка е на Федат – магазинера от село Калоянци – той ни я предостави и уговори кмета на селото да ни закара. Ние предоставихме нашите собствени туристически каяци, купихме гориво за лодките и чували за боклука. Уговорих магазин „Миш-Маш“ в Кърджали да ни даде ръкавици, а местния дистрибутор на кафе „Бианчи“ да осигури безплатно кафе за всички участници, което приготвиха в ресторант „Старите кметове“ на брега на язовира. Два часа преди началния час в 10:00 ч – събота, 13.04. направих баница и с нея посрещнах доброволците.

Седма акция за почистване на язовир Студен кладенец

Да изчистим брега на язовир Студен кладенец

Почистването

С две лодки и каяците успяхме да почистим брега под село Дарец, залива под местността „Орехите“ и част от бреговете на острова на муфлоните. Двама останахме на брега в зона за отдих „Гняздово“ и го изчистихме от всички стъкла, въжета, капачки и какво ли не още. От 10:30 до 14:30 ч напълнихме 116 чувала х 120 литра всеки.

Да изчистим брега на язовир Студен кладенец

Помощта

В акцията се включиха 25 доброволци от всички краища на България. Основната група организира Иван Маринов от Пловдив чрез тяхната фейсбук група „Баири, спици, щеки„.  Благодарение на неговата подкрепа за трета поредна дойдоха хора от Плевен, Велико Търново, Добрич, Бургас, Димитровград и Пловдив. От Добрич, хора! От 500 км дойдоха хора да ни помогнат, а от 20 км от Кърджали не дойде никой.

Да изчистим брега на язовир Студен кладенец

Наградата

Наградата за доброволците в акцията по почистване бреговете на язовир Студен кладенец беше каяк тур в язовир Студен кладенец. Събрахме се добра женска група, метнахме се на каяците и обиколихме острова на муфлоните в прекрасно време и заобиколени от великолепна природа.

Да изчистим брега на язовир Студен кладенец

Ролята на местната власт

С тъга споделям, че община Кърджали за поредна година не ни обърна внимание, не уважи събитието ни, не го отрази на своята страница и най-вече – не изпрати извънредно кола в понеделник да съберат чувалите. Почистващата фирма дойде чак в четвъртък – както си е по график. Въпреки имейла ми, изпратен един месец преди събитието, въпреки разговора по телефона с еколога на общината и въпреки нейното уверение, че в понеделник ще изпратят камион, такъв не дойде. Оправдания имаше, извинение – не. Свикнала съм местната власт да неглижира нашите усилия за по-чиста околна среда, но и вече малко ми писна.

Да изчистим брега на язовир Студен кладенец

Добрата новина

Ще завърша с това, че все пак събитието на Студен кладенец имаше отзвук в социалните мрежи, което се надявам да доведе повече хора следващата година. Повече местни хора. Те са тези, които липсват. Сред местните има рибари, има хора с вили в село Дарец, до които отиват с лодки, има и хора, които просто се разхождат с лодка в язовира или по пътеките около него. Никой от тези местни хора не дойде тази година и ни остава надеждата, че ще се включат следващата годин.

Ще завърша и с факта, че все пак брегът на зона за отдих Гняздово е по-чист от преди. Предполагам, че това се дължи на липсата на натрупване – с годините успяхме да изчистим стария, залежал и почти вграден в брега боклук. И сега всъщност почистваме само събраното за една година (от предишното почистване).

И накрая ще си пожелая да има по-малко консуматори и повече природолюбители. Образованието ни да се обърне към опазването на околната среда и да влезе в действие контролирането на тези зони чрез глоби. Пожелавам си да има повече хора, съзнаващи, че природата има праг на търпимост, който, ако го прекрачим, последствията са изключително и само за нас.

Видеото от този натоварен, но удовлетворяващ ден вижте тук:

Напиши отговор

Your email address will not be published. Маркираните със * полета са задължителни