По светаПриключенияПътеки и маршрутиТасос през март – част 2 - Блог на Приключения и природа

март 22, 2023by Mihaela Kircheva1

В третия ден на нашето приключение с колело на остров Тасос ни остана да изминем 25 км. Обиколката на острова по крайбрежния път е точно 100 км. Последният преход започна от плажа на Кинира по асфалтовия път до Скала Потамия. В Скала Потамия зарязахме асфалта и поехме по черния път покрай морето. И по него стигнахме до пристанищния град Тасос (Лименас).

Скала Потамия е село, което се намира в най-известния залив на Тасос, известен като Златният плаж (Golden beach). Там закусихме доволно в тази пекарна и потеглихме по маршрута. Тръгнахме в 11:00 ч и в 14:00 бяхме в Тасос като спирахме няколко пъти да снимаме великолепните гледки, които ни съпътстваха през цялото време. Тази част на вело обиколката минава през известния Мраморен плаж (Vathi beach). Интересното е, че наоколо е пълно с мраморни скали, начупен мрамор, цели пясъчни откоси от мрамор и дори част от черния път е с чакъл от мрамор. Белият цвят на този камък контрастира със синьото на Егея и е доста впечатляващо.

Тасос през март - част 2

В източния край на пристанищния град има Aнтичен театър, който може да се посети по желание. Маршрутът минава покрай него. По принцип сега беше официално затворен за посещения, поради текущи реставрационни дейности, но пак може да се види. Оттам се разкрива превъзходна гледка към пристанището на Тасос.

Самият пристанищен град беше оживен дори и през март. През цялото време в останалата част на острова, когато и да попитахме за хотел, всеки ни пращаха на пристанището. Така че тук със сигурност винаги може да намери място за спане и хранене.

Полезна информация

Ако сте решили да посетите Тасос извън сезона или през март, както направихме ние, ви препоръчвам да имате предвид следното:

  • Ако ще спите в стая, се придържайте към главния път. Извън сезона всичко се случва там. Обектите по брега и плажната ивица са пусти и умрели и няма никой. Единствено в Скала Принос по случайност попаднахме на българското семейство с тяхното хотелче Patra rooms, в което ни приеха, защото си живеят целогодишно там.
  • Второто е това – търсете места и хора, които са местни и живеят там постоянно. Чисто туристическите обекти – големи хотели и ресторанти, отварят след 15 май, тъй като персоналът и собствениците живеят другаде.
  • Не вярвайте, ако в booking или google maps пише, че даденият обект работи. Ние и двете вечери бяхме резервирали през booking, с потвърдена резервация и всичко уж наред, но като отидохме на място – жива душа няма. Има риск да сте си направили резервация, но в действителност да няма кой да ви посрещне.
  • През март си вземете топли дрехи и особено такива за вятър.
  • Фериботите пътуват редовно, онлайн разписанието е актуално и го има в този сайт: https://www.go-thassos.gr/thassos-ferry-schedules-prices
  • Ние за бус с дължина 4.65 м платихме 25 евро на посока и 5 евро на човек на посока. Ако сте само човек с колело е 8 евро ( 5€ за вас и 3€ за колелото).
  • Обиколката на Тасос по крайбрежния път е 100 км, от които 85 са асфалт и последните 15 – черен път.
  • Местните са приятелски разположени, особено извън сезона бяха доста приветливи и щастливи да ни нахранят.

Видеото от пътуването вижте тук:

One comment

Напиши отговор

Your email address will not be published. Маркираните със * полета са задължителни