По светаПриключенияПътеки и маршрутиТасос с колело през март - Блог на Приключения и природа

март 22, 2023by Mihaela Kircheva0

В ранната пролет остров Тасос е все още

пуст, лежерен, малко див и много красив.

Отдавна се канехме да го обиколим с велосипеди и все не идваше ред. Този март избрахме уикенд с прогноза за стабилно време и дим да ни няма. Тасос с колело през март  

Ден първи

В петък в 16:00 ч хванахме ферибота от Керамоти за Тасос и след около 40 минути бяхме на острова. Събрахме се стегната група, 6 човека с цел проучване на маршрут, подходящ за колела през март.

 

Вело обиколката на Тасос я разделихме условно на три и в първия ден (петък) карахме 15 км от пристанищния град Тасос до Скала Принос. Там открихме семейно хотелче Patra rooms, стопанисвано от българско семейство и това беше единственото работещо място за настаняване в периметъра Скала Рахониу – Принос – Скала Принос. Преди да го открием хапнахме в единствения работещ снек бар на плажа, където ни предложиха бургери и клуб сандвичи. Беше доста странно да ядем американска кухня в Тасос. Кой идва на Тасос, за да яде бургер? Но го преживяхме и после при българското семейство с кеф хапнахме гръцка салата и пихме домашно узо. За десерт – сладко от смокини с гръцки йогурт – ммм. Двама от групата спаха в стая. Останалите четирима се бяхме подготвили за диво къмпиране. Още миналата есен с Васко си сглобихме конструкция за спалня в буса и това пътуване беше първото й тестване. Първо – много удобно се спи и второ – събуждаш се с морето в краката. Няма друго такова усещане за свобода.

   Ден втори

Вятър духаше цяла нощ до сутринта и затова решихме, че ще пием кафе и ще хапнем в местната пекарна в Принос, вместо на плажа. Там се оказа, че една от жените е българка и комуникацията протече бързо и гладко. Целта в този ден беше да минем възможно повече километри и да стигнем до източния бряг. Пътят вие покрай брега и човек не може да се насити на гледки. Тъкмо си казвам, че сега вече ще карам, стига съм спирала да снимам и се появява поредната картина. От селата по западния бряг ме впечатли Скала Марион – страхотно селище с античен дух, амфитеатрално разположено и разгърнато в три заливчета.

Тасос с колело през март
Скала Марион

След Скала Марион спряхме за почивка с бира в главния град Лименария. Малко преди Лименария, на самия главен път, има голям магазин с предимно пресни храни, откъдето забелязах, че много местни си пазаруват. Освен различни зеленчуци и плодове, има всякакви меса и наденици, сирена и кашкавали, маслини, много видове халва и сладка, туршии и консерви, ядки, млека и т.н. Чипс обаче няма. И други неща с консерванти липсваха. Явно акцентът е върху пресните храни.

Следва обядът в Потос, където случихме на хубава традиционна гръцка таверна на брега с гледка към Атон. Рибите, които ядохме там, бяха много крехки и вкусни. В Потос също имаше добре зареден работещ магазин.

Тасос с колела през март

Изкачването, което последва Потос и обилния ни обяд там, дойде малко тегаво. Добре, че беше успокояващото егейско синьо, че да ни вдъхнови да продължаваме напред и напред.

След Потос маршрутът плавно завива на изток и тук се намира една интересна лагуна с езеро, наречено Гьола. Една единствена табела на пътя сочи към това интересно място, образувано в мраморните скали на самия бряг. С автомобил и колело се стига около 300 м надолу от главния път. Там има паркинг и там оставихме возилата. Оттам до брега е около 300 м., които се извървяват пеш по пътека, осеяна с червени стрелки – няма как да се объркаш. Наоколо кипи сериозна подготовка за сезона – теренът се терасира с камъни, има пейки, навеси. Един гьол и колко бизнес има около него.

Двама от групата ни дори се изкъпаха в Гьола. Какви смели мъже има по този свят, ей. Аз, пари да ми дават, няма да вляза доброволно при 15 градуса навън.

Тасос с колела през март

След Гьола и последно за този ден по маршрута е манастира „Свети Архангел Михаил“. Това е един от най-добре поддържаните храмови комплекси, които съм посещавала. Буквално е кацнал на ръба на скала с умопомрачителна панорама. Заедно с богато украсения с всякакви екзотични растения двор, този манастир е истинско бижу. Влиза се задължително с пола и ако нямате такава, си слагате от полите, които са оставени до входа специално за тази цел.

Тасос с колела през март

По план този ден трябваше да завърши на Кинира бийч, където двама от групата си бяха резервирали (през booking.com) стая в хотел Блу Бей Бийч. На място обаче се оказа, че хотелът е затворен и стая в работещ хотел успяхме да намерим чак в Скала Потамия. Също там успяхме и доволно да се нахраним в таверна Трибас. Двама останаха да спят в Студио Mikres Kyklades, а ние се върнахме на Кинира бийч и там посрещнахме поредното прекрасно гръцко утро. Този път без вятър, което ни позволи да му се насладим с чаша плажно кафе.

Километрите, които успяхме да отметнем във втория ден, са 60. Имайки предвид, че в групата имаше разнородно каращи участници, вероятно може и още. Ако сте напреднали и карате сериозно, както и ако не се отплесвате като нас по гьолове и манастири, може и много повече да изминете за един ден. Ние все пак дойдохме и да се забавляваме, а не само за спорта. И понеже тази статия стана малко дълга, последният, трети ден плюс полезното инфо за Тасос през март, ще откриете в Тасос през март – част 2.  

Видеото от пътуването вижте тук:

Напиши отговор

Your email address will not be published. Маркираните със * полета са задължителни