Детски лагерПриключенияАприлска ваканция - Блог за приключения и природа

април 10, 2022by Mihaela Kircheva1
Гледка от Моняк

Студен кладенец

Лагер „Априлска ваканция“ се провежда в началото на месец април в района на язовир Студен кладенец в Източните Родопи.

Лагер Априлска ваканция

Къща за гости

Настаняването е в къща за гости „Бягство при езерото“ в село Гняздово, на брега на язовира и близо до базата за водни спортове.

Какво научават децата в лагер "Априлска ваканция"

Микс от активности – това е априлският лагер в Източни Родопи. Времето все още е нестабилно, но е топло и приятно да сме навън.

Априлски лагер
Лагер Априлска ваканция
Лагер Априлска ваканция
Лагер Априлска ваканция

Планинско колоездене

Два от дните на лагера прекарваме на велосипед в планината. Маршрутите са подбрани така, че да са подходящи за децата. Преди да тръгнат, децата се инструктират какво да очакват от деня и какво да сложат в раниците. И следва забавната част – гори и гледки, кал и локви. Разбира се, винаги има някой, който не е чул и не е разбрал и се оказва паднал в локвата. Но именно такива ситуации учат децата на търпение и разбирателство.

Пешеходни преходи

Април е подходящ за пешеходни преходи и наблюдения на дивата природа. Ходенето е приятно и всичко се вижда, тъй като дърветата нямат листа. Посещаваме обекти като крепост „Моняк“, защитена местност „Юмрук скала“ и Сивриджа тепе. Наблюдаваме белоглави лешояди, мишелови, черен щъркел, елени и кошути.

Каякинг

Единодушно това е любимата активност на децата в априлския лагер. Досегът им с водата и увереността, която придобиват от това, че гребат сами, сами се придвижват, че нещо зависи от тях, че се справят – тези неща са незабравими. Освен обучение в усвояване на техники за гребане с каяк, приключението включва наблюдение на черен щъркел и земеродно рибарче, на кошута, която ражда на плажа на острова и събиране на кристали по брега.

Ориентиране по карта

Първо се учим на посоките на света и основните обозначения върху картите. Следва ориентиране по азимут в гората над Гняздово. И по-дълъг преход за ориентиране, въоръжени с карта, компаси  бинокъл.

One comment

Напиши отговор

Your email address will not be published. Маркираните със * полета са задължителни