По светаМюнхен и Хайделберг в Германия – 2 района и моите топ 3 за всеки от тях – част 1 - Блог на Приключения и природа

октомври 30, 2021by Mihaela Kircheva0

Пътуването до Германия трябваше да осъществим още през есента на 2020 г, но поради ред причини, свързани с Ковид-19, не успяхме. Отидохме през октомври 2021 г.

Златна есен в Бавария

И се насладихме на прекрасна златна есен и достатъчно време, за да видим едни от най-интересните забележителности в двете провинции, които посетихме: Бавария и Баден-Вюртемберг.

Германия Бавария
Източник: https://www.britannica.com/place/Bavaria
Баден-Вюртемберг
Източник: https://www.britannica.com/place/Baden-Wurttemberg

За мен най-ценното в това пътуване е, че бяхме на гости при приятели. Приятели от България, живеещи в Германия. Мои приятели от ученическите години и на Васко – от ЦПШ „Мальовица“. Не бяхме типичните туристи, но посетихме забележителни места и научихме много повече неща за страната от първа ръка.

Hohenpessenberg Germany

Може би тук е мястото да спомена, че аз обичам да разучавам предварително дестинациите, които ни предстои да посетим. Чета статии, гледам видеа в YouTube и така се ориентирам кое не е за изпускане. Разбира се – според нашите интереси, които са (най-общо) планини, езера и животни. В това пътуване обаче, съществен принос имаха домакините ни, които се постараха и успяха да го напълнят не само с прекрасни места, но и с незабравими емоции.

Schondorf am Amersee

Така опознахме отблизо езерото Амерзее и Баварските Алпи в Горна Бавария (Oberbayern) със столица Мюнхен. И района около Хайделберг – в провинция Баден-Вюртемберг със столица Щутгарт.

Горна Бавария е интересна с това, че северната й част е по-равнинна и изключително богата на водни площи, около които са оформени природни оазиси, а в съседство на тях се развива екстензивно животновъдство. Всичко това прелива на юг в мощната снага на Баварските Алпи, където е най-високата точка на Германия – Цугшпице с неговите 2962 м.

Hohenpeissenberg panorama

Топ 3 на регион Горна Бавария

Безапелационно първото място е за замъка Нойшванщайн в Баварските Алпи. Отне ми известно време, докато го произнеса правилно и изобщо немският език е богат на трудни за произнасяне думи и наименования.

Нойшвайнщайн

Но, освен че сама по себе си тази сграда е впечатляваща, мястото, на което е построена е още по-изумително. Гледката от замъка е зашеметяваща – езера и планини играят пред очите ви майсторски природен театър. Не случайно точно тук е бил вдъхновен Чайковски да напише своето „Лебедово езеро“.

Нойшвайнщайн замъка

Приказният замък е построен от романтичния крал Лудвиг II Баварски в края на 19 век. Емблема на разкошната сграда е лебедът – любимата птица на краля. Дясното езеро на снимката е езерото с лебедите (Schwansee). В днешно време замъкът е заобиколен от природен парк, пълен с редки птици, заради които е забранено снимането с дрон в района.

Замъка Нойшвайнщайн

Замъкът Нойшвайнщайн в Баварските Алпи

На второ място и в същия район се намира каньонът на река Партнах. Мястото е известно като Partnachklamm и ви препоръчвам горещо да го посетите. Намира се в световноизвестния ски курорт Гармиш-Партенкирхен. Представлява естествен тесен каньон, в чиито скали е изградена пътека – плетеница от скали, мостчета, тунели и водопади.

Партнахклам Баварски Алпи

Снимките в никакъв случай не могат да предадат адреналина, който ви обзема. Може би видеото е малко по-внушително, но усещането за мощната сила на природата, до която човекът се е опитал да се доближи, е разтърсващо.

partnachklamm garmisch-partenkirchen

И не е само минаването през каньона. След него имате възможност да продължите през гората – да се изкачите над Гармиш-Партенкирхен, да пиете бира в ето това невероятно място и да слезете обратно в града.

Гармиш-Партенкирхен

Третото място е за панорамата на Хохенпайсенберг (Hohenpeißenberg) – най-високият връх в едноименната община – 988 м. Счита се, че това е най-добрата гледка към Алпите в цяла Бавария. Специална табела указва кои алпийски върхове се виждат от панорамната тераса на Хохенпайсенберг, включително Цугшпице, който е най-високият в Баварските Алпи.

Hohenpeissenberg

На върха е построен манастир през 1514 г и към него през 1781 г. е изградена метеорологична станция, която е най-старата в света планинска станция. От върха се вижда и езерото Амерзее. Благодарностите са към Асен, който ни доведе 🙂

Hohenpeissenberg bavarian panorama

Михаела и Васко на Хохенпайсенберг

Топ 3 на Хайделберг

За кратко имахме възможност да се докоснем и до северната част на провинция Баден-Вюрстемберг или по-точно района на Хайделберг. Моята близка приятелка Мая живее със семейството си там от 2017 г и нямаше как да пропусна да я посетя. А тя ни показа прекрасни места, които включвам в моя топ 3 с ясното съзнание, че сме посетили много малка част от тази провинция и вероятно има още по-възхитителни места.

seasonal setting in Germany

И докато в Горна Бавария видяхме двете крайности – равнини, езера и Алпи, в района на Хайделберг се потопихме в ниска планина с редуващи се хълмове и низини, с широколистна гора и растителност, напомняща за българските Източни Родопи.

Hirschhorn am Neckar

През Хайделберг минава река Некар, която играе основна роля в живота на местните хора. Държа да подчертая, че в развитите европейски страни реките отдавна не са сметища, а са социализирани към обществения живот. Некар е плавателна река, важен търговски път и атрактивна дестинация за туристически обиколки с корабче и плавания с каяк.

река Некар и Хайделберг
река Некар и Хайделберг

И логично, на първо място поставям дворецът-замък Хайделберг, заедно с огромната тераса с превъзходна гледка към река Некар. Дворецът е свързан с железница, с която се качихме до върха, за да погледнем Хайделберг от още по-високо.

Heidelberg schlosse

На второ място е замъкът Дилсберг и очарователното село в подножието му. Изобщо река Некар изобилства на замъци и живописни селца, потънали в есенни багри. В Германия (всъщност в повечето европейски страни) е традиция да си украсяват домовете в сезонни цветове и символи.

Dielsberg

Dielsberg
Пожарната на Дилсберг в подножието на кулата

На трето място е известният като „Перлата в долината на Некар“ – Хиршхорн. Всъщност Хиршхорн е точно на границата с Баден-Вюртемберг и териториално попада в провинция Хесен. Но го добавям като част от моите топ 3 в района на Хайделберг, защото е близо и защото е прекрасно.

hirschhorn, hessen

Хиршхорн е буквално сгушен в един от меандрите на Некар, която тук може да преминете пеш и с ферибот.

Хиршхорн в провинция Хесен

Разбира се, че и Хиршхорн има свой замък с църква, кацнали на най-изявения връх. Освен това градът е известен климатичен курорт – чист въздух и живот в хармония с природата – това са постигнали хората там.

Михаела в Хиршхорн

И се връщам отново към Мюнхен, за да завърша статията с

Какво още да не пропускате, ако се намирате в района на Мюнхен

Тур на Мюнхен, разбира се! Аз имах огромния късмет да имам за водач моя съученичка, която ме разходи из централната част на града и ми показа най-интересните места. Но това, което ме впечатли, беше сградата на кметството – възхитителна сграда.

Мюнхен

А Мюнхен е страхотен град с младежки дух, вплетен във вековни традиции. Оля, благодаря ти!

Михаела и Мюнхен

Обиколка на езерото Амерзее също не пропускайте, заедно с малките градчета по бреговете му, като на мен лично най-ми хареса Дисен (Dießen am Ammersee).

Diessen am Ammersee

Diessen am Ammersee

diessen_am_ammersee

Обиколката върви задължително с поне две хапвания, за които препоръчвам първо да загреете в бирената тераса до Bootshaus (северния бряг на езерото), където брадвурст с червен сос и пържени картофи върви чудесно със светла бира.

Bootshaus bradwurst

И после, о,боже, после посетете ресторанта към манастира Андекс. Поканата важи особено за любителите на месото – тук е раят на месото, повярвайте ми, не съм виждала други такива порции и друг така добре изпечен джолан с толкова хрупкава коричка.

Andechs super delicious stewed pork

И накрая – Landsberg Am Lech. Това е столицата на област Ландсберг, в която попада териториално езерото Амерзее. Градът е малък, но има живописен исторически център. Съществуването му започва с построяването на крепост през 13 век, около която се заформя и градът. Днес е запазена голяма част от крепостната стена, която обгражда града, както и прочутата Баварска порта – Bayertor – входът към Бавария, от 15 век, изрисувана в готически стил. Вижте още за топ атракциите в Ландсберг в Trip Advisor.

bayertor - bavarian gate
Bayertor – Баварската порта
исторически център ландсберг
Исторически център на Ландсберг Ам Лех

Ландсберг

След като прочетохте тази статия, бихте ли пътували с нас до Бавария? Хареса ли ви дестинацията? Какво най-много ви впечатли от видяното? Благодаря, че бяхте наши читатели. Вашата обратна връзка ни вдъхновява за нови пътешествия и дестинации.

Амерзее и Михаела

Напиши отговор

Your email address will not be published. Маркираните със * полета са задължителни