БългарияТоп 10 интересни места в Източни Родопи - Блог на Приключения и природа

септември 11, 2018by Mihaela Kircheva
1. Завоят – Подкова на язовир Кърджали

е прекрасно място, разкриващо пред очите ви красотата на изкуственото езеро, виещо снага между планинските била. Мястото, откъдето се наблюдава, е пътят между селата Рибарци и Стар читак в община Ардино. Табелите по пътя Кърджали-Ардино сочат към село Боровица. По-приключенски настроените могат да отидат с кола до село Снежинките (пътя Кърджали – Боровица), да минат пеш по въжения мост към село Сухово и оттам пеш да достигнат до завоя. Маршрутът ще ви възнагради с множество живописни гледки, автентични къщи, сгушени в каменни махали, усмихнати местни хора и в зависимост от сезона – изобилие от горски плодове.

Завоят Подкова на язовир Кърджали
Завоят – Подкова на язовир Кърджали

Юмрук скала е защитена местност – една от най-богатите на гнездовища на белоглави лешояди

2. Първа панорамна тераса на Юмрук скала

Това е магично място, с невероятна енергия, бликаща от недрата на мощното скално тяло на Юмрука и естествената природна сила на белоглавите лешояди, гнездящи в скалите. Юмрук кая (скала) е защитена местност – една от най-богатите на гнездовища на белоглави лешояди в Източните Родопи и с една от най-великолепните гледки към язовир Студен кладенец та чак до назъбения кратер на Маджарово. Разрешена за посещение е само първата панорамна тераса, до която се достига по екопътека с местен водач, тъй като пътеката не е маркирана и има опасност да се загубите. Района освен това е пълен с диви обитатели – елени, сърни, лисици и често преминаващи вълци, което прави разходката още по-предизвикателна и запомняща се.

Гледка от Юмрук скала
Гледка на изток от Юмрук скала

 

3. Крепостта Моняк

една от най-високо разположените средновековни крепости в Родопите, ще ви покаже как изглежда света отгоре, предоставяйки ви гледка на 180 градуса към Кърджали, реките Арда и Върбица и язовир Студен кладенец. Отгоре ще се любувате на висящия железен мост над язовира, няколко самобитни родопски села, потънали в пищна растителност планински била и огледална водна повърхност. С колата ще стигнете до чешмата след село Широко поле и оттам пеш по хубав черен път, който ще ви отведе до някогашната главна порта на крепостта. И се наслаждавайте!

Крепост Моняк
Гледка към Студен кладенец от крепостта Моняк

 

4. Археологически комплекс Перперикон

не сте били в Източните Родопи ако не сте посетили скалния град на траките, превърнал се в емблема на Кърджали. Препоръчваме ви да тръгнете по следите на древните обитатели на Перперикон с екскурзовод, за да не изпуснете ни един интересен факт от хилядолетната му история. Тук са се преплитали пътищата на траки, римляни и византийци, изсичали са се светилища в скалата, важни особи са погребвани в основите на крепостта и тайнствени пророчества са определяли съдбата на хиляди хора. Подгответе се с удобни обувки и шапка, задължително шише с вода и поне 2 часа време за посещение.

Гледка от Перперикон
Гледка от Перперикон
5. Меандърът на Арда при Маджарово

Само на 45 км от магистралата при Харманли отстои кратерът на изгасналият вулкан Маджарово, пълен с природни чудеса. Тук е меката на грабливите птици в Източните Родопи – назъбените скални откоси на кратерното гърло са техен дом. В дъното на вулкана тече река Арда и завърта едни от най-живописните си меандри, заобградени с пясъчни наноси, причудливи скали и скъпоценни минерали. Дали ще се качите в каяк, за да се насладите на красотата на природата от водата или ще поседнете на каменната маса, наречена „Масата на Флинтстоун“, все ще изпитате блаженство и ще се заредите с много слънчева енергия.

Меандър на Арда
Меандър на Арда при Маджарово
6. Слънчевата ферма в село Тънково, община Стамболово

Това е задължителната спирка за семейства с деца, където децата ви ще играят на чист въздух, ще хранят животните във фермата, ще сложат народна носия или ще рисуват върху керемида. Фермата има детски кът, разнообразни игри на открито, места за пикник и отдих, библиотека и битов навес. Предлагат се още обяд, сух пакет за пикник, кафе, дегустация на вино и др. Посещенията са възможни само след предварителна заявка!

Слънчевата ферма
Слънчевата ферма
7. Дивите коне в село Костилково

В ъгъла на Източните Родопи се е сгушил екзотичният Ивайловградски край и в него – село Костилково с живеещите свободно диви каракачански коне. Конете са на две стада – хареми с главен мъжки самец, женски кобили и млади кончета. До тях ще ви заведе Тодор от село Пелевун – той е човекът, който ги наблюдава, подхранва в трудните зимни месеци, когато няма паша и кръщава новородените кончета. Тодор ще ви разкаже вълнуващи истории за живота на конете и за региона на Ивайловград. А вие ще се насладите на чудните гледки, диви коне на водопой, костенурки, бродещи в храстите и още интересни природни чудеса. Пътепис по темата в: блога на Габи Тур.

каракачански коне
Каракачански коне в Костилково
8. Еленовото стопанство Студен кладенец – елени, зубри и тарпани

Само на 40 км южно от Кърджали с кола (посока Нановица) или на 20 км източно с кола и 5 мин с лодка (посока Гняздово) се намира еленовото стопанство Студен кладенец. То е дивечовъден участък, в който са разселени благородни елени, елен лопатар, сърни, зубри (европейски бизон) и диви прасета. Около това богатство се завъртат лисици и вълци, по-рядко чакали, а белоглавите лешояди кръжат в небето, следейки зорко „горската трапеза“. В стопанството може да се разходите с водач по екопътека, която преминава през местата на животните и ви открива живописни панорами към язовир Студен кладенец, Юмрук кая и Средна Арда и заоблените източнородопски била.

Еленово стопанство
Еленово стопанство
9. Вила Армира

най-известният обект за посещение в Ивайловград и най-добре запазеният частен дворец от римско време ви очаква. Тук наистина има какво да видите – перфектно възстановената вила пресъздава много точно живота на знатните фамилии, обитавали я през годините. Ще останете очаровани от невероятните съоръжения, измислени за удобство на стопаните, изключително напредничави за своето време. До вила Армира се достига с кола, има удобен паркинг и тоалетна, както и екскурзовод, който ще ви разкаже повече за нейната история.

Вила Армира
Вила Армира
10. Язовир Студен кладенец

Слагаме го на 10-то място, не за да е последен, а за да е черешката на тортата. Това изкуствено езеро на изток от Кърджали е най-доброто място за водни приключения в Източните Родопи. С добре оборудвана база за каякинг и рафтинг в село Гняздово, оттук тръгват разнообразни водни маршрути, които ще ви разкрият тайнствени места с подземни водопади, уединени параклиси, диви острови и дълбоки заливи. Предлагат се също разходка с моторна лодка, маршрути покрай брега за наблюдение на редки птици, рибен ресторант и риболов.

Язовир Студен кладенец
Язовир Студен кладенец