БългарияСела в Ивайловград - Блог на Приключения и природа

септември 11, 2018by Mihaela Kircheva

Село Свирачи, община Ивайловград

е със запазени традиционни къщи от края на XIX и началото на XX век с малки дворчета. Строени са от традиционните материали – долният етаж е от камък, а етажите – комбинация от каменна зидария и паянтова конструкция от дърво и пълнеж от плет, покрити с керемиди. В интериорите са запазени детайли с художествена обработка (тавани, врати, решетки).

село Свирачи

Село Мандрица

Първите заселници в Мандрица идват от Северен Епир и имат многобройни стада кози и овце и големи кошари. Оттук е минавал пътят за Янули, Суфли, Димотика и Одрин. Оживените търговски отношения са били стимул за развитието на коприненото производство. Селото се превръща в проспериращо с големи представителни къщи. Типична за селото е така наречената „Червена архитектура“. Изцяло са запазени автентичната гледка, бубарските къщи и една от най – старите църкви в Източните Родопи – гробищната църква „Света Неделя“, построена през 1708 г.

село Мандрица

село Долно Луково

намира се по стария път към Суфли и Димотика. Запазени са значителен брой традиционни къщи от типа на тракийската (родопска) земеделска къща с каменни зидове, покрити с каменни плочи. Фасадите са измазани с кал и варосани. Особен интерес представляват двуетажните и триетажните богати къщи със симетрични и асиметрични композиции. Най – забележителната от тях се намира срещу църквата на селото. Почти всяко второ семейство е отглеждало копринени буби, поради което строителството на къщите е било подчинено на нуждите на бубарството.

село Долно Луково

село Пелевун

Това е селото на Капитан Петко войвода – освободителят на Пелевун. Огромен паметник в негова чест се издига в центъра на селото и напомня за славните времена. Традиционните къщи в селото са двуетажни, изградени от камък и измазани с кал. На етажа главната фасада е от лека дървена конструкция, покрита с цепени каменни плочи. В Пелевун се отглеждат култури като бадеми и сусам. Сусамът е местен сорт, който се отглежда дълги години в района и се добива с цената на много ръчен труд. В селото е възстановена сусамова таханджийница от 1933г. Добре е развито животновъдството, има къща за гости, църква, читалище.

село Пелевун