Устойчиво развитиеИзточни Родопи – за недостатъците, превърнати във възможности - Блог на Приключения и природа

август 18, 2018by Mihaela Kircheva0

Източните Родопи са добре познати на съвременния екотурист и природолюбител. И са любима дестинация на мнозина, не само заради запазената природа и интересно културно наследство, но и защото това е един от малкото региони в България, развиващ се и работещ като „туристическа дестинация“. Да, трудно. Да, с огромни усилия. Но все пак развиващ се и работещ.

Лагер Жабче обучение водни спортове

Kак един район се превръща в туристическа дестинация

Когато започнахме туристическата си дейност в Източните Родопи през 2005 г, самите ние не осъзнавахме докрай сред какво богатство живеем. Започнахме без много опит, но с големи мечти за нещо различно и непреживяно дотогава. През годините имахме различни партньори, но холандските ни колеги бяха тези, през чиито очи се пречупихме и прогледнахме.

Ако имаш очи, ще видиш красотата на природата.
Захир Пенева

И започнахме да гледаме на дълго (и все още) насажданите ни недостатъци в Източните Родопи като на възможности. Сега мечтите ни, освен с нови преживявания, са свързани и с това и други млади хора в Родопите да прогледнат и да грабнат инициативата в ръцете си.

Природа и приключения

Граничният район

Израснала съм в Кърджали с постоянно натяквания образ на „граничен район“ със смисъла на западнал или бавноразвиващ се. Сега ви споделям с удоволствие, че точно това, че сме погранична територия ни е съхранило като прелестно съчетание на природа, култура и история. Точно защото сме далеч от забързания ритъм на големите градове и далеч от напрежението на главните транспортни артерии, ние сме си създали наш малък, кротък начин на съществуване и общуване.

Животът тук не е спрял, а има собствен ритъм, който бие в съзвучие със стадата каракачански овце и късороги родопски говеда. Това е ритъмът на полета на белоглавия лешояд или танца на дивите коне тарпани. Земеделският и природен ритъм – най-истинският. И точно той е така типичен и така харесван и от български, и от чуждестранни туристи, което автоматично го превръща в един голям плюс за Източните Родопи.

Късорого родопско говедо

Младите и работата

Друг недостатък бил липсата на работа за младите хора. Знаете ли какво? Работа има да се скъсаш. Но не такава, при която те наемат на заплата. А такава, за която трябва да си напрегнеш ума и сам да развиеш. Ако тук вместо българи, живеят холандци или англичани, на всеки ъгъл ще има табела, сочеща към някое магазинче, фермичка, къщата на баба Яга или друго.

Част от двор в къща за гости на село

И там, където ги има, вече развиват успешен бизнес. И понеже Източните Родопи все още се развиват, смея да твърдя, че тук е меката на туристическите възможности за младите предприемчиви хора. Точно липсата на големи индустриални бизнеси и големи корпоративни интереси, е идеална възможност за развитието на многобройни малки и успешни бизнеси. Има огромен потенциал и мегдан за действие, но липсва предприемаческия дух. Трябват ни амбициозни хора да сътворят интересни атракции – в гората, във водата, да демонстрират занаяти, да показват земеделски дейности, да организират фермерски пазари, и всичко това да генерира приходи в местната икономика. Сега, вместо да използваме умно богатствата на планината, развивайки собствен отговорен бизнес, ние само се оплакваме, че няма работа.

Възстановка на пазарен ден в Златоград

В Източните Родопи населението било смесено. Е, смесено е. Обаче точно тази пъстра палитра от различни религии и преплитащи се култури, прави региона неповторим. На едно място си съжителстват джамия и църква, а къща до къща живеят българи, турци и помаци. За Великден си раздаваме яйца и козунаци и чакаме с нетърпение Рамазан Байряма да опитаме от баклавата на баба Исман. И точно тази смесица на обичаи привлича посетителите като магнит. И е още една възможност за бъдещия туристически предприемач – да използва умело и с уважение традициите, влагайки ги в иновативни туристически продукти.

Зеленчуков сач - рецепта на Михаела Кирчева от село Гняздово

Недостатък били обезлюдените села и изоставени стопански сгради и фабрики, но той може да се превърне в чудесен инструмент за привличане на туристи, ако именно те бъдат възстановени и превърнати в туристически атракции. Същите тези призрачни места могат да се превърнат в архитектурни резервати или занаятчийски паркове, да станат работещи ферми или места за наблюдение на дивата природа. И тогава ще се посещават от стотици любители на селския, фермерски и кулинарен туризъм.

Атрактивна зеленчукова сергия на пазара в Златоград

И вместо заключение ще ви споделя още нещо, касаещо нашата народопсихология. В България обичаме за собствените си трудности или неуспехи да търсим винаги вината у някой друг. Ако само за миг се замислим какво обичаме да правим, кое е хобито ни и кои са силните ни страни, изведнъж може да се окаже, че точно те могат да бъдат превърнати в малък и интересен за останалите бизнес. Разчупете мисленето си и разбъркайте малко ежедневието си, за да може погледнете с други очи на това, което приемате за даденост и да осъзнаете, че недостатъците винаги могат да бъдат превърнати във възможности.

Напиши отговор

Your email address will not be published. Маркираните със * полета са задължителни